Friday, October 29, 2010

Día de Muertos / Day of the Dead / Den mrtvých.

Share





The day of the dead (1st and 2nd of Nov.), is a mexican celebration with Pre-Hispanic origins, that honors the souls of the deceased, remembering friends and relatives who have passed away by gathering at private homemade altars (Ofrendas), that usually contain the favorite foods and beverages as well as photos and memorabilia of the departed, they are often decorated with orange mexican Marigold flowers (cempasúchitl ).

One of the most traditional Items to this celebration, is a sweet bread called "Pan de Muerto" which is prepared and baked during the previous days to this events. 

Keeping this traditions, and sharing them with all of our friends in Prague, Las Adelitas will be preparing "Pan de Muerto" during the weekend, its perfect to have accompanied with hot chocolate in this shivery weather. 





Den mrtvých (1. a 2.listopadu), je mexická oslava s prehispánským původem, která ctí duše zemřelých, vzpomíná se na přátele a příbuzné, kteří již nejsou mezi živými. Pořádají se  setkání u soukromých domácích oltářů (Ofrendas), které obvykle obsahují oblíbená jídla a nápoje, stejně jako fotografie a památky na zesnulé a často jsou zdobeny oranžovými květinami Cempasúchitl (Měsíčkem lékařským).

Jedním z nejtradičnějších pokrmů této slavnosti, je sladké pečivo  "Pan de Muerto", které se připravuje a peče během předchozích dnů této události.

Pro zachování této tradice a jejího sdílení se všemi našimi přáteli v Praze, bude Las Adelitas připravovat "Pan de Muerto" během víkendu. V tomto nevlídném počasí je nejpříhodnější "Pan de Muerto" konzumovat s horkou čokoládou.  

La Calaverita de las Adelitas:

"Estaban las Adelitas,
tomando tequilitas,
cuando llegó la Calaquita
y pidió su Coronita.

Después de 5 rondas
La Calaca se sacó de onda
pues la última  cerveza
le entró duro a la cabeza.

Borracha la pobre Calaca
tambaleando se fué a su casa
y por miedo a la dura resaca
pan de muerto se echó a la panza."